RSS feedRSS feed Dé belangenbehartiger voor Vastgoed- en VvE managers in Nederland
Zoek in de ledenlijst
Alle VGM NL leden

Zoek een event

Wet datalekken

Vanaf 1 januari 2016 is er een wet van kracht die organisaties verplicht melding te doen in het geval van een datalek. Deze meldplicht houdt in dat organisaties (zowel bedrijven als overheden) onverwijld een melding moeten doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen College Bescherming Persoonsgegevens (CBP)) zodra zij een ernstig datalek hebben ontdekt. En soms moeten zij het datalek ook melden aan de betrokkenen (de mensen van wie de persoonsgegevens zijn gelekt).

Op een overtreding van deze nieuwe wet staan hoge boetes die op kunnen lopen tot EUR 810.000,- of 10% van uw jaaromzet.

Bij een ‘onbedoeld’ datalek kunt u onder andere denken aan: onbevoegde toegang, vernietiging, wijziging of vrijkomen van persoonsgegevens zonder dat dit de bedoeling is. Onder een datalek valt niet alleen het vrijkomen van gegevens, maar ook onrechtmatige verwerking van gegevens of teloorgaan ervan. 'Datalek' is een erg ruim begrip. Voorbeelden van mogelijke datalekken zijn:

  • Er een USB stick is kwijtgeraakt;
  • De laptop is gestolen;
  • Een mailbericht bij de verkeerde persoon is aangekomen;
  • Loslippige medewerkers;
  • Menselijke fouten;
  • Ongeautoriseerde toegang (hackers).

U bent bij wet verplicht om alle incidenten direct te melden aan de bovengenoemde toezichthouder. Daarnaast bent u verplicht om alle incidenten te registreren. Er zijn veel aspecten die specifiek beschreven moeten worden. De incidenten waarbij betrokkene (uw klanten) privacy gevolgen aan kunnen overhouden moeten ook aan hen gemeld worden.

Een langer bestaande verplichting is de verplichting om uw organisatie in bepaalde gevallen aan te melden als verantwoordelijke voor de verwerking van persoonsgegevens bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit dient ingevolge de Wet bescherming persoonsgegevens al te geschieden voordat gestart wordt met het verzamelen en vastleggen van de persoonsgegevens. Voor meer informatie klik hier >.

Lees achter de inlog het volledige nieuwsbericht waarin u tevens de adviezen aan VGM NL leden kunt nalezen. Klik hier >


Laatste Nieuws

Uitkomsten onderzoek VGM NL en NVM: 'Doorstroming huurder'

15-9-2017

Uit een onderzoek van VGM NL en NVM blijkt dat 1 op 8 huurders (circa 60.000 huishoudens) tegen zijn zin in een huurwoning zit, en liever een koopwoning had gehad. Als belemmeringen worden genoemd dat ze geen of te weinig hypotheek konden krijgen (51%) of geen geschikte woning konden vinden (39%). Ook scheiding of (hoge) leeftijd worden als redenen genoemd. De belangrijkste reden om te huren is voor huurders zowel boven als onder de liberalisatiegrens geen onderhoud. Huurders boven de liberalisatiegrens noemen daarnaast de locatie van de huurwoning en flexibiliteit als voornaamste redenen.

 

Voor dit onderzoek ondervroeg RenM|Matrix 1.200 huurders. In onderstaande rapportage wordt een samenvatting gegeven van de belangrijkste uitkomsten.

Lees meer

Vastgoed Belang, IVBN en VGM NL pleiten voor aanpassing van wetsvoorstel voor verruiming Opiumwet

14-9-2017

Vastgoed Belang (vereniging van particuliere vastgoed beleggers), IVBN (de vereniging van institutionele beleggers in vastgoed) en VGM NL (vereniging van vastgoed- en VvE-managers) pleiten gezamenlijk voor aanpassing van het nieuwe wetsvoorstel voor verruiming van de Opiumwet.

Lees meer

VGM NL en NVM: ‘Deregulering nodig om investeringen in huurmarkt te stimuleren’

12-9-2017

Huurder woont steeds kleiner en duurder

De prijzen voor huurwoningen in de vrije sector zijn in de eerste helft van 2017 opnieuw gestegen. Gemiddeld betalen huurders bij een verhuizing 6,9% meer per m² dan vorig jaar. In de grote steden is de prijsstijging per m² nog veel groter. In een oververhitte markt en door een goed economisch klimaat zijn huurders bereid om meer te betalen voor een steeds kleinere woning. Dit blijkt uit huurmarktcijfers van VGM NL en NVM over de eerste helft van 2017. Volgens de verenigingen zijn structurele maatregelen nodig om het aanbod vrije sector huurwoningen te vergroten. Ze doen een dringende oproep aan politiek Den Haag om de particuliere huurmarkt te dereguleren, zodat particuliere investeringen eindelijk van de grond kunnen komen.

Lees meer
498_Banner_mailinglijst.jpg