Dinsdag vond een historische gebeurtenis plaats. Vier astronauten aan boord van de ruimtecapsule Crew Dragon Capsule van Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX zijn aangekomen bij het Internationaal Ruimtestation ISS. Voor het eerst heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een bemande missie uitbesteed aan een particulier bedrijf. Over zes maanden worden de astronauten afgelost door vier collega's die eveneens met een Crew Dragon Capsule naar het ISS worden gebracht.
Waarom zou NASA de bouw en lancering van een ruimtecapsule overlaten aan SpaceX van Elon Musk? Omdat partnership tussen verschillende organisaties juist kan leiden tot maximaal rendement. NASA is een onafhankelijk agentschap van de federale overheid in de VS, verantwoordelijk is voor het Amerikaanse civiele ruimtevaartprogramma. SpaceX is een innovatief Amerikaans bedrijf dat commerciële, herbruikbare lanceerraketten ontwikkelt. Andere cultuur, andere werkwijze, andere mensen en toch heeft NASA de bouw en lancering van een ruimtecapsule aan SpaceX met succes uitbesteed. Een partnership waarin men elkaar aanvult, uitdaagt, lol heeft en respecteert. Dat leidt tot top producten, maatschappelijk rendement voor NASA en commercieel succes voor SpaceX … en natuurlijk prestige voor, mijn held, Elon ..… maar dat terzijde.
Dichter bij huis heb ik hier ruimte om twee voorbeelden aan te halen waarin de samenwerking naar analogie van het succes van SpaceX en NASA ook beter kan. De eerste is de nieuwbouw van woningen. Door betere afstemming van publiek en privaat rechterlijke partijen kunnen we veel meer woningen bouwen in een tijd dat wij helaas al spreken over woningnood! Die samenwerking is keihard nodig, want de nieuwe plannen van minister Ollongren met een stapeling van maatregelen en overregulering lost totaal niets, maar dan ook werkelijk niets, op! Het werkt averechts en is contraproductief.
Een ander punt wat wij uit het voorgaande leren is dat uitbesteden aan specialisten betere rendementen kan opleveren. Door op een juiste wijze gebruik te maken van de kennis en alle basisprocessen te standaardiseren kan de volledige focus op de klant, lees huurder/bewoner, gericht worden en daar gaat het immers om. Daar wordt dan de hele keten beter van. Maar daarvoor moeten wij eerst de relatie veranderen van opdrachtnemer/opdrachtgever naar partnerships. Partnerships zijn op basis van vertrouwen, waarin we recht doen aan elkaars kwaliteiten, gezamenlijke doelen hebben vastgesteld en elkaar respecteren. Hiermee kunnen wij de markt veranderen waarbij het uiteindelijke verschil bij zowel huurder, belegger en vastgoedmanager tot uiting komt.
VGM NL wil best wel een aanjager worden op het gebied van vastgoed- en VVE management. Het gesprek faciliteren tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers om gezamenlijk tot nieuwe, innovatieve uitbestedingsmodellen te komen. De specialisten uit de keten uitdagen om basisprocessen te inventariseren en de organisatie van die processen af te stemmen. Dan komt er tijd en ruimte om de huurder en het gebouw echt centraal te stellen en de dienstverlening aan onze klanten op een hoger niveau te brengen. Als we instaat zijn in de vastgoedketen, gezamenlijk, de strategische keuze te maken om van elkaars kennis en kracht gebruik te maken in plaats van alles op een eigen wijze te organiseren, staan we aan de vooravond van een enorme kwaliteitsslag in de gehele keten.
Ik sta nog steeds met beide benen op de grond, maar deze vormen van samenwerkingen moeten toch eenvoudiger te organiseren zijn dan waar het te maken heeft met het lanceren van een ruimteraket? Maar wellicht is het te eenvoudig, dan gaan zaken immers soms lastiger.
Eric Verwey, Voorzitter VGM NL