Op dit moment loopt de consultatie over de nieuwe Warmtewet: de Wet collectieve warmtevoorziening. Deze wet regelt dat alleen aangewezen warmtebedrijven een warmtenet mogen aanleggen en exploiteren. Dit wetsvoorstel gaat de huidige Warmtewet vervangen. De invoering staat in 2022 gepland. Het is mogelijk tot 3 augustus 2020 te reageren op de consultatieversie.
Het doel van de voorliggende Wet collectieve warmtevoorziening is om het draagvlak voor het product warmte, het vertrouwen in de markt en de bereidheid om te investeren in duurzame collectieve warmte, te vergroten.
Warmtekavel
De oorspronkelijke warmtewet regelde vooral de relatie tussen het warmtebedrijf als monopolist en kleinere te beschermen afnemers zoals huishoudens. In de nieuwe wet (concept wettekst met toelichting) verschijnt de gemeente als belangrijke speler op het toneel. De gemeente wijst warmtekavels aan.
Warmtebedrijven ontvangen van de gemeente een concessie voor een periode van 20 tot 30 jaar voor aanleg en exploitatie. Dit dient wel een onderneming te zijn die integrale verantwoordelijkheid voor het warmtenet en levering binnen dat warmtekavel draagt. Er zijn harde afspraken om jaarlijks te verduurzamen. Stapsgewijs naar halvering van uitstoot van CO2 ten opzichte van aardgas in 2030. Woningeigenaren binnen het warmtekavel hebben aansluitrecht met als basisprincipe ‘aansluiten tenzij proactief hiervan afzien’. Het is hiermee onder voorwaarden mogelijk om gebruik te maken van een ‘opt-out’.
Vier opvallende zaken
- Kleine collectieve warmtesystemen en VvE’s/verhuurders gelden niet als warmtebedrijf bij blokaansluitingen op het warmtenet of bij hun installaties voor eigen bewoners. Het Besluit Servicekosten is van toepassing.
- Voor warmtenetten voor eigen bezit is toestemming van de gemeente nodig om buiten het regime van de concessie voor een warmtekavel te vallen. Dit is ter voorkoming van het risico dat hierdoor vooral de lucratieve projecten tot ontwikkeling komen (‘cherry-picking’) waardoor het grotere geheel van het warmtekavel nadeel oploopt.
- Tarieven voor verbruikers komen stapsgewijs los van de huidige koppeling aan aardgasprijzen. Dit zou moet leiden tot geleidelijke transformatie naar tarieven die dekkend zijn bij de kostprijs in combinatie met een redelijk rendement voor het warmtebedrijf.
- Net als nu vindt toetsing op een redelijk rendement van het warmtebedrijf plaats. Uitgangspunt is het rendement bij efficiënte bedrijfsvoering. Nieuw is de toetsing op redelijk per afzonderlijke warmtekavel.