Huiseigenaren zijn verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van de woning een geldig energielabel te registeren. Eigenaren die geen geldig energielabel hebben geregeld bij verkoop van hun woning lopen het risico hiervoor een boete te krijgen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Huurders van woningen waarvoor bij het aangaan van een nieuwe huurovereenkomst geen geldig energielabel staat geregistreerd kunnen dit melden bij de ILT.
Tot 1 januari 2022 handhaaft de ILT niet op de verplichting om bij het voor de verkoop of verhuur aanbieden van een gebouw een geldig energielabel in advertenties te vermelden. Dit geldt alleen als er nog geen geldig energielabel is afgegeven. Advertenties voor gebouwen waar al een geldig energielabel voor is afgegeven, moeten het energielabel wel vermelden. In deze advertentie moet dan de energieprestatie-indicator (de energielabelklasse) staan. Woningverhuurders zijn verplicht om aan een nieuwe huurder een digitaal afschrift van een geldig energielabel beschikbaar te stellen. Een huurder vindt een geregistreerd energielabel door postcode en huisnummer in te vullen op Energielabel woningen van Milieu Centraal.
Onderneemt een verhuurder na navraag door de huurder geen actie om een geldig energielabel voor het gehuurde te laten registreren? Dan kan de huurder melding doen bij de ILT. De ILT kan, door middel van een last onder dwangsom, de verhuurder vragen om binnen 4 weken alsnog voor de woning een energielabel te laten registreren (last). Doet de verhuurder dat niet, dan moet deze een geldbedrag (dwangsom) betalen. De hoogte van de dwangsom wordt per geval bepaald. Deze is altijd hoger zijn dan de kosten voor het aanvragen van een energielabel voor een woning.
Geef een reactie