Op Prinsjesdag is bekend gemaakt dat er per 1 januari 2023 een prijsplafond voor gas en stroom wordt ingevoerd. De kern van het plan is dat de overheid een deel van de energierekening van consumenten én MKB bedrijven overneemt. Zo wil het kabinet voorkomen dat particulieren én kleine bedrijven in de problemen komen. Volgens Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) moeten de onzekerheden in de planuitwerking op korte termijn worden weggenomen.
VvE’s
VGM NL bestuurslid VvE management René Brinkhuijsen: “Gezien de huidige energiecrisis is het goed dat het kabinet huishoudens en mkb wil ondersteunen t door middel van onder meer een energieprijsplafond en een energietoeslag. Maar wat betekent deze energiecompensatie voor VvE’s met blokverwarming? Er zijn VvE’s waarvoor energie centraal is ingekocht. Vallen die VvE’s onder de regeling voor consumenten? Wat betekent de compensatie voor een aansluiting op naam van een VvE die wettelijk verplicht een KVK inschrijving hebben? Wordt een dergelijke VvE gelijkgesteld met huishoudens? En hoe om te gaan met gemengde complexen met winkels en woningen? Het kabinet heeft toegezegd zo snel mogelijk met een uitgewerkt voorstel te komen. Daarin moeten ook deze specifieke vragen voor VvE’s worden meegenomen. VGM NL zal daar, zowel aan de betrokken minister als aan diverse Kamerleden input voor leveren.”
MKB
“Veel MKB bedrijven zijn de Coronacrisis nauwelijks te boven nu de Energiecrisis toeslaat.” zegt Johan Spin, VGM NL bestuurslid Commercieel Onroerend Goed. “In de vastgoedketen hebben we tijdens corona gezamenlijk een faillissementsgolf kunnen voorkomen. Om als samenleving niet alsnog met een golf aan faillissementen geconfronteerd te worden, is het noodzakelijk dat de overheid zo snel mogelijk tot een maatwerkoplossing komt. De uitwerking van een specifiek maatregelenpakket met ondersteuning voor midden- en kleinbedrijven die veel energie gebruiken kan niet tot november wachten. Het water staat sommige huurders aan de lippen.” aldus Spin.
Zowel in het VvE domein als voor de bedrijven in het midden en klein bedrijf draagt VGM NL, in een gesprek met het ministerie en politici, graag bij aan oplossingen zodat het tijdelijk prijsplafond voor de energierekening ook gaat gelden voor mensen met een appartement en ‘de warme bakker op de hoek’.
Persbericht VGM NL: Onzekerheden tijdelijk prijsplafond energie snel wegnemen