In het Programma versnelling verduurzaming gebouwde omgeving (PVGO) is uitgewerkt hoe het doel van minimaal 55% CO2- reductie in 2030 in de gebouwde omgeving behaald kan worden.
Minister De Jonge (BZK) is in gesprek met gemeenten, brancheorganisaties (waaronder VGM NL), de werkgroep modernisering appartementsrecht Nederland (WMANL) en andere belanghebbenden, om tot versnelling in de verduurzaming van VvE’s te komen. Het doel is om de belemmeringen in de praktijk van de verduurzaming zoveel als mogelijk weg te nemen en tot een gedragen VvE-versnellingsagenda verduurzaming te komen.
Kern van de VvE-versnellingsagenda verduurzaming
De inzet van deze agenda is om het voor appartementseigenaars eenvoudiger te maken om gezamenlijk hun gebouw te verduurzamen. Minister De Jonge heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de VvE-versnellingsagenda verduurzaming. Hieronder vindt u enkele relevante passages uit de Kamerbrief. De actiepuntenlijst inclusief planning is te downloaden onder aan deze pagina.
De besluitvorming voor verduurzaming wordt eenvoudiger
1) De wet wordt gewijzigd zodat voor alle VvE’s een meerderheid van 50% +1 van de stemmen gaat gelden voor het nemen van een besluit voor verduurzamingsmaatregelen. Hiervoor is geen opkomsteis (quorum) vereist op de vergadering. VvE’s hanteren nu vaak deze opkomsteis en een verhoogde meerderheid van 2/3 of 3/4 van de stemmen. Halverwege 2024 volgt een wetsvoorstel waarin de versnelling van de verduurzaming van VvE-gebouwen tot uiting komt. De inwerkingtreding van het wetsvoorstel zal naar verwachting niet eerder zijn dan in 2026.
2) Verhuurders hebben voordat zij met verduurzamingsmaatregelen van de VvE kunnen instemmen eerst toestemming van de huurder nodig. Wanneer een verhuurder minimaal 10 appartementen binnen de VvE in eigendom heeft is vereist dat 70% van de huurders met de verduurzamingsmaatregelen instemt. In het wetsvoorstel is opgenomen dat voortaan niet 70% van alle huurders, maar 70% van de op het voorstel reagerende huurders moet instemmen. Dit maakt de besluitvorming voor (grote) verhuurders ook eenvoudiger.
Het financieren van verduurzaming wordt nog aantrekkelijker
1) De subsidie voor VvE’s (SVVE) wordt uitgebreid voor meer mogelijkheden van procesbegeleiding, die gecombineerd kan worden met de gemeentelijke subsidies.
2) Daarnaast is met het Klimaatpakket van 26 april jl. de rente van de VvE-Energiebespaarlening van het Warmtefonds met 1,5% verlaagd. Voor onderhoud en verduurzaming klinkt sparen in eerste instantie als de meest veilige optie, maar dit is bijna altijd duurder dan de plannen op korte termijn uitvoeren met een VvE-Energiebespaarlening bij het Warmtefonds: bij uitvoering op de korte termijn bespaart de appartementseigenaar gelijk op de eigen energiekosten.
Appartementseigenaars en VvE’s worden geholpen bij het verduurzamen
1) Hiervoor wordt het budget van 25 miljoen voor ontzorging van VvE’s gebruikt dat in april 2023 in het klimaatpakket beschikbaar is gekomen. Procesbegeleiders gaan VvE’s vanaf 2024 helpen bij het maken en uitvoeren van een goed verduurzamingsplan. Voor appartementseigenaars en VvE’s komt er eind 2024 een landelijk VvE-verduurzamingsloket.
2) Appartementseigenaars worden zich meer bewust gemaakt van hun eigen rol bij het verduurzamen en onderhouden van het gebouw. Dat gebeurt onder andere door samen te werken met gemeenten en eind 2023 met betere en gerichtere informatie op Verbeterjehuis.nl. Ook wordt de motivatie van appartementseigenaars onderzocht voor het nemen van verduurzamingsmaatregelen.
3) Gemeenten kunnen hun NIP-budget voor de lokale aanpak van het nationaal isolatieprogramma (ruim 1 miljard euro) en energiearmoede (568 miljoen) ook inzetten om VvE’s te helpen bij het verduurzamen van het gebouw. Gemeenten worden hierbij ondersteund vanuit het landelijk VvE-verduurzamingloket.