Sinds maandag 4 september jl. is de Tweede Kamer terug van reces en is het nieuwe politieke jaar begonnen. Door de val van het kabinet is gestart met het wel of niet controversieel verklaren van wetsvoorstellen, beleidsvoornemens en actuele agenda onderwerpen. Dit houdt in dat er per Kamercommissie is bepaald welke onderwerpen, commissieactiviteiten en wetten nog behandeld mogen worden door het demissionaire kabinet.
Onderwerpen Woningmarkt en Klimaat en energie niet controversieel verklaard
Ook met betrekking tot de onderwerpen Woningmarkt (waaronder de Wet betaalbare huur en de Wet vaste huurcontracten) en Klimaat en energie (onder andere de energietoeslag) is gekeken naar de urgentie en bevoegdheid van het kabinet om nog beleid te kunnen maken. Inmiddels is er over deze onderwerpen gestemd. De uitkomst is dat deze onderwerpen niet controversieel zijn verklaard, zodat het demissionaire kabinet het beleid op dit gebied nog kan voortzetten tot aan het verkiezingsreces dat op 27 oktober as. start. Daarna is alle aandacht gericht op de Tweede Kamer verkiezingen op 22 november 2023. Hoeveel onderwerpen er daadwerkelijk nog behandeld worden in de beschikbare tijd moet de komende periode blijken.
De Kamercommissies heeft een lijst van onderwerpen vastgesteld die zij controversieel verklaart. Dit betekent dat deze onderwerpen worden uitgesteld totdat er een nieuw kabinet is gevormd. In de lijst zijn geen onderwerpen opgenomen die (lopende) dossiers van VGM NL raken.
Prinsjesdag 2023
In de jaarlijkse Troonrede op Prinsjesdag, dinsdag 19 september jl., zei Koning Willem-Alexander dat het kabinet de regie neemt om met overheden, bouwers en corporaties meer betaalbare woningen te bouwen. Dat de woningmarkt hoog op de politieke agenda blijft staan is goed nieuws nu deze nog steeds muurvast zit. Of de beleidsarme begroting echter voldoende is om de woningmarkt een impuls te geven is de vraag. Ook benoemde de Koning de regulering van de middenhuur, die volgens hem noodzakelijk is om huurders te beschermen.
Hieronder treft u de Prinsjesdaganalyse met aanvullende informatie over de algemene beschouwingen en de begrotingsplannen van kabinet Rutte IV voor het jaar 2024.
Download voor leden:
Analyse Prinsjesdag 2023Miljoenennota en rijksbegroting
Demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag presenteerde de jaarlijkse Miljoenennota en rijksbegroting met daarin onder meer een koopkrachtpakket van €17 miljard en een prijsplafond voor huishoudens om de energierekening betaalbaar te houden. Ook introduceert het kabinet een forfaitaire teruggaveregeling voor blokverwarming.
Als gevolg van de demissionaire status van het kabinet staat er niet veel nieuw beleid in de begroting voor 2024. Hierdoor dreigt het doel van ruim 900.000 nieuwe woningen tot en met 2030 onhaalbaar, en loopt doorstroming op de woningmarkt verder terug. Woonminister Hugo de Jonge kondigt wel veel nieuwe plannen aan om door regulering huizen te herverdelen. In de huidige situatie, met snel stijgende hypotheekrente en oplopende bouw- en energiekosten heeft dat echter ook een keerzijde. Door deze prijs- en risico verhogende factoren, boven op regulering, stellen vastgoedbeleggers en -ontwikkelaars zich terughoudend op bij de realisatie van nieuwbouw woningprojecten.
Algemene Beschouwingen
De dagen na Prinsjesdag staan in het teken van de Algemene Politieke Beschouwingen. Het debat gaat over de hoofdpunten van de Miljoenennota en de rijksbegroting voor 2024. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen debatteren de fractieleiders over de hoofdpunten van de kabinetsplannen. In het debat wordt duidelijk welke ruimte het kabinet heeft om zijn plannen daadwerkelijk uit te voeren en hoe groot de steun daarvoor is. Op woensdag 20 september is het woord aan de Kamerleden. Op donderdag 21 september beantwoordt demissionair minister-president Mark Rutte de vragen die de Tweede Kamer een dag eerder heeft gesteld.