Op 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap ingegaan. Deze wet heeft tot doel goed verhuurderschap te bevorderen. Hieronder vindt u meer informatie over de manier van handhaving van deze wet, namelijk het opleggen van geldboetes.
Vereisten
In artikel 2 van de Wet goed verhuurderschap staat omschreven aan welke regels een verhuurder van woningen en verblijfruimten zich dient te houden. Deze artikelen handelen onder andere over:
- Voorkomen en tegengaan van discrimineren en intimideren;
- Het voorkomen van te hoge waarborgsom;
- Het retourneren binnen 14 dagen, dan wel 30 dagen indien er een vordering is, van de waarborgsom;
- Het onthouden van het in rekening brengen van servicekosten die niet overeengekomen zijn, en het eenmaal per jaar afrekenen.
Handhaving
VGM NL leden onderschrijven de essentie van de wet; het bevorderen van goed verhuurderschap. Enkele uitgangspunten van de wet vereisen voor de vastgoedmanagers een herziene werkprocedure omdat de termijnen die de wet aangeeft dwingend zijn en geen uitzonderingen kent.
De werkprocessen met betrekking tot de retourtermijn van de waarborgsom en de tijdige afrekening van de servicekosten, verdienen de aandacht van VGM NL leden. Er geldt een sanctiebeleid bij het niet nakomen van de wet. De handhaving ligt bij de gemeente, die daarvoor een laagdrempelig meldpunt inricht. Bij een concrete melding, maar ook op eigen initiatief, kan de gemeente een bestuurlijke geldboete opleggen.
Geldboete
Er is een sanctiebeleid met bestuurlijke geldboetes van toepassing binnen de Wet goed verhuurderschap. Dit sanctiebeleid is opgenomen in artikel 19 van de wet. De maximale bestuurlijke geldboete die de gemeente kan opleggen is € 22.500,- bij een eerste concrete overtreding en bij herhaling kan de maximale boete oplopen tot € 90.000,-.
Daarnaast kan de gemeente een verhuurder dwingen om de overtreding ongedaan te maken. Blijft de verhuurder de wet overtreden, dan heeft de gemeente in uiterste gevallen nog een middel verkregen, namelijk beheerovername. Het beheer wordt overgenomen door de gemeente, waarbij de huurprijs opnieuw kan worden vastgesteld en de gemeente de huurpenningen int.
Voor ingang van de Wet goed verhuurderschap was er geen sanctiebeleid met bestuurlijke geldboetes van kracht.