Geplaatst op 08 okt 2024, bijgewerkt 07 okt 2024, 16:43
Vereniging Eigen Huis uit haar zorgen over de gevolgen van de invoering van de Gasketelwet voor Verenigingen van Eigenaars (VvE’s). Veel Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) met collectieve rookgasafvoersystemen (CLV) staan voor flinke uitdagingen. Vanaf april 2023 worden strengere regels gehandhaafd en moeten rookgasafvoersystemen ouder dan 15 jaar vaak volledig vervangen worden. Dat betekent dat VvE’s voor hoge kosten worden gesteld en niet weten hoe ze moeten handelen als een cv-ketel moet worden vervangen.
Grote financiële last voor VvE’s
Het vervangen van een collectief rookgasafvoersysteem kan tienduizenden euro’s kosten, met uitschieters tot boven de 200.000 euro bij grotere complexen. Deze kosten komen boven op de vervanging van individuele cv-ketels door appartementseigenaren. Vereniging Eigen Huis waarschuwt dat veel VvE’s, ondanks meerjarenonderhoudsplannen (MJOP), moeite hebben deze investeringen te dragen, zelfs als zij daarvoor gespaard hebben.
Soms kan een rookgasafvoerkanaal langer mee dan 15 jaar. Dit kan worden aangetoond met een geschiktheidsverklaring. In de praktijk is dit echter geen oplossing, want deze is duur en beperkt houdbaar. Daarnaast zorgt het tekort aan onderzoeksbureaus en installateurs voor verdere vertragingen en onzekerheid binnen VvE’s.
Reserveren blijft belangrijk
Vereniging Eigen Huis blijft VvE’s erop wijzen dat het belangrijk is om te reserveren voor groot onderhoud en dus ook voor vervanging van rookgasafvoeren. Bij voorkeur op basis van een actueel MJOP.
Veiligheid voorop
Vereniging Eigen Huis pleit bij de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening voor een spoedonderzoek naar alternatieve, pragmatische oplossingen die de veiligheid waarborgen zonder VvE’s met onbetaalbare kosten op te zadelen. “De veiligheid staat voorop, maar wetgeving moet ook uitvoerbaar zijn,” aldus de vereniging.
Geef een reactie