De regeling Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen (TTB) – het equivalent van het prijsplafond voor huishoudens – zorgt ervoor dat ruim 600.000 huishoudens achter een blokaansluiting voor energie onrechtvaardig worden behandeld. Zij profiteren veel minder van het prijsplafond dan de eigenaren van een particuliere woning. Dat heeft o.a. te maken met toegepaste verbruikscijfers die de minister hanteert. Daardoor krijgen huishoudens in een gebouw met een blokaansluiting een veel te lage vergoeding, stellen VvE Belang en VGM NL. Het debat over de regeling lijkt mogelijk te worden uitgesteld tot ná de invoering. Een politiek spel met grote nadelige gevolgen voor de betrokken huishoudens. Honderdduizenden huishoudens worden benadeeld door politiek spel.
Op de agenda van de Tweede Kamer staat voor donderdag 23 maart a.s. een twee-minutendebat aangekondigd. Minister Rob Jetten voor Economie en Klimaat lijkt dit debat mogelijk te willen uitstellen tot een moment ná de invoering van de regeling. Dat is in het nadeel van de honderdduizenden huishoudens die in gebouwen wonen met een blokaansluiting. Op een ondoorgrondelijke manier heeft de minister laten berekenen dat de eigenaars van zo’n woning veel minder verbruiken dan eigenaars die in een identiek complex wonen, maar een eigen cv-ketel en stroommeter hebben. De huishoudens met een blokaansluiting krijgen dus ook een veel lagere tegemoetkoming.
Nog meer onrecht; hoge kosten voor aanvraag
Er zijn meer onrechtvaardigheden in de regeling, stellen de belangenorganisaties.
- Niet alleen kloppen de verbruikscijfers niet en valt de vergoeding dus te laag uit; de minister past ook nog eens met 10 procent korting toe omdat naar zijn mening appartementseigenaars op hun energieverbruik moeten besparen. Echter: bij blokaansluitingen bestaat ruim een derde van de energierekening uit vaste kosten. Een kwart van de elektrakosten is verder noodzakelijk voor de gemeenschappelijke voorzieningen. Daarop valt niet te besparen.
- Er is geen systeem voor de opvang van fluctuerende energieprijzen. De subsidie wordt in twee termijnen betaald; de hoogte van het tweede halfjaar wordt in juli bepaald. Dan is de energieprijs laag, in tegenstelling tot de wintermaanden waarin veel verbruikt wordt. Er moet dus een systeem komen met een gemiddelde energieprijs per maand of kwartaal
- De elektrakosten voor algemene woonvoorzieningen, zoals verlichting, liften, (verwarmings-)pompen etc. zijn van de regeling uitgesloten voor deze huishoudens, terwijl deze kosten 20-25% van hun stroomkosten bedragen.
- De huishoudens die de subsidie aanvragen, worden op hoge kosten gejaagd met betrekking tot de aanvraag en afwikkeling. De regeling die daarvoor is bedacht, is in alle gevallen onvoldoende om de hoge kosten op te vangen.
Voorstel: voordeurregeling
Door het systeem van de regeling TTB krijgen huishoudens die veel energie verbruiken (zonder bovengrens) veel meer subsidie dan bewoners met een gemiddeld verbruik. Bewoners met een gemiddeld verbruik krijgen daardoor te weinig subsidie; bewoners met een hoog verbruik krijgen te veel. Bewoners hebben geen invloed op elkaars verbruik, maar krijgen wel te maken met een gemeenschappelijke verrekening. Daarom pleiten VvE Belang en VGM NL voor een ‘voordeurregeling’ waarbij elk huishouden, ongeacht het verbruik, dezelfde subsidie krijgen.
In het algemeen stellen VvE Belang en VGM NL dat huishoudens achter een blokaansluiting er slechter vanaf komen en meer risico lopen dan huishoudens onder het reguliere prijsplafond.
Geef een reactie