Vanaf 21 maart 2023 kunnen MKB ondernemingen waarvan de energiekosten minimaal 7% uitmaken van de totale omzet, aanspraak maken op de TEK-regeling (tegemoetkoming energiekosten). Deze regeling werd in oktober 2022 door het kabinet aangekondigd om energie-intensieve MKB-ers tegemoet te komen in hun energiekosten. Ook eigenaren van bedrijfsverzamelgebouwen kunnen subsidie aanvragen.
Opening TEK
De TEK is aan te vragen van 21 maart 2023 09.00 uur tot en met 2 oktober 2023 17.00 uur. De regeling geldt met terugwerkende kracht van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Vooruitlopend op goedkeuring van de EC worden aanvragen alvast in behandeling genomen. Zonder goedkeuring kunnen ondernemers nog niet uitbetaald worden. Verwacht wordt dat goedkeuring snel komt. Het beoordelen van de eerste TEK-aanvragen duurt ongeveer 3 weken.
Zelf de energie-intensiteit inschatten
De definitieve modelprijzen 2022 voor gas en elektriciteit zijn bekend. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelde deze gemiddelde prijs vast, gebaseerd op het 4e kwartaal van 2022.
• De modelprijs in 2022 voor gas is: € 2,41 per m³ gas;
• De modelprijs in 2022 voor elektriciteit is: € 0,59 per kWh.
Met deze prijzen berekent RVO Nederland de energie-intensiteit van de onderneming. Op de website van RVO vindt u meer informatie over de voorwaarden en de rekenformule. Hiermee kunt u inschatten of er aan de energie-intensiteitseis wordt voldaan.
Ook voor bedrijfsverzamelgebouwen
Deze week stelde de RVO, na vragen hieromtrent vanuit VGM NL, vast dat ook bedrijfsverzamelgebouwen aanspraak kunnen maken op de regeling. Hierbij geldt voor gebouwen met een blokaansluiting dat het verbruik wordt bepaald per hoofdaansluiting (EAN). Een ondernemer zonder eigen aansluiting, maar achter een hoofdaansluiting, kan de TEK-regeling dus niet zelfstandig aanvragen omdat de aanvraagprocedure daarmee volgens RVO te complex zou worden.