Wat u mag verwachten van een VGM NL-lid
Vastgoedmanagement Nederland is de brancheorganisatie voor vastgoed- en VvE-managers. Op deze pagina leest u wat u als (toekomstig) woninghuurder van een vastgoedmanager mag verwachten.
VGM NL leden zijn vastgoedmanagers die huurwoningen beheren en verhuren voor verschillende professionele vastgoedeigenaren. Deze vastgoedmanagers zijn dus niet de eigenaren van de woningen die zij beheren en verhuren. Vastgoedmanagers zorgen ervoor dat het gebouw schoon, heel en veilig is en dat er professioneel toezicht is op onderhoud. Vastgoedmanagers organiseren vaak de nieuwbouwverhuur of verhuur bij verhuizing. Ook innen zij veelal de verschuldigde huur en service- en stookkosten bij de huurders. De vastgoedmanagers treden in veel gevallen op namens de eigenaar.
Graag informeren wij u als (toekomstig) woninghuurder over het werk van de vastgoedmanager. Het is goed om te weten wat zij wel en niet voor u betekenen en wat de rolverdeling is van alle partijen.
Vastgoedeigenaren
VGM NL leden werken voor verschillende vastgoedeigenaren. Deze zijn op te delen in verschillende categorieën.
Institutionele- en professionele fondsen
De meeste woningen die VGM NL leden beheren zijn van deze eigenaren. Het zijn vaak pensioenfondsen en/of verzekeringsmaatschappijen die namens hun leden gelden beleggen in grote vastgoedprojecten. Uit de rendementen van deze vastgoedbeleggingen keren zij pensioengelden of verzekeringen uit. Misschien ook wel die van u.
Professionele beleggers
Dit zijn meestal particuliere bedrijven die vastgoed in eigendom hebben als belegging voor hun organisatie.
Particuliere eigenaren
Over het algemeen zijn dit kleinere ondernemers die voor hun pensioen één of meerdere huurwoningen bezitten. Onze leden beheren en verhuren in mindere mate voor deze groep.
Corporaties
De categorie corporaties is het minst vertegenwoordigd binnen VGM NL leden. Corporaties geven alleen, kleine aantallen, duurdere vrije sector huurwoningen in beheer en verhuur aan VGM NL leden. Corporaties hebben een eigen brancheorganisatie, te weten Aedes.
Woningwaarderingsstelsel (WWS)
In Nederland toetst men huurwoningen aan de hand van het WWS. Actuele informatie hierover leest u op de website van de Nederlandse Overheid Woning huren | Rijksoverheid.nl
Het WWS is een methode om via een puntentelling de maximale huurprijs van een woning uit te rekenen. Deze huurprijs heet de maximale huurprijsgrens.
Huurwoningen
Sociale huurwoningen
Sociale huurwoningen zijn woningen met een puntenaantal onder de 148. Deze huurwoningen in de sociale sector zijn volledig gebonden aan voorwaarden vanuit de huurwet en aan de huurprijsgrenzen vanuit het eerdergenoemde WWS. Deze woningen kennen het recht op huurtoeslag. De verhuur vindt grotendeels plaats via corporaties en woningbouwverenigingen. Dit zijn geen VGM NL leden.
Midden huurwoningen
Huurwoningen tussen 148 en 186 punten zijn midden huurwoningen. Voor deze woningen in het middensegment gelden speciale criteria. De huurprijzen zijn net zoals de sociale huurwoningen gemaximeerd volgens het WWS en de hoogte van de huurverhoging bepaalt de overheid. Deze midden huurwoningen komen niet in aanmerking voor huurtoeslag. De VGM NL leden verhuren veelal woningen in dit middensegment.
Vrije sector huurwoningen
Woningen van 187 punten of hoger zijn vrije sector huurwoningen, ook wel geliberaliseerde huurwoningen genoemd. Deze huurwoningen worden verhuurd in de ‘vrije sector’. Er geldt geen huisvestingsvergunning voor deze huurwoningen en er geldt geen maximale inkomensgrens voor deze huurwoningen. De huurprijs komt tot stand door vraag en aanbod in de vrije markt. Er is geen recht op huurtoeslag. De VGM NL leden verhuren ook deze woningen.
Uw rechten als huurder
De positie van de huurder is beschermd in de Nederlandse wet. Onze leden zijn goed op de hoogte en volgen strikt de actuele wetgeving. Per gemeente gelden soms aanvullende voorwaarden, volg daarom ook de informatie in uw gemeente. VGM NL leden committeren zich aan de gedragscode en handelen volgens de Wet Goed Verhuurderschap. Op deze website leest u alle informatie.
Huurprijzen
Alleen de huurprijzen van woningen in de vrije sector bepaalt de vastgoedeigenaar zelf. De opdrachtgevers van VGM NL-leden, dit zijn de vastgoedeigenaren, streven naar rendement op hun investeringen veelal voor de uitkeringen van pensioenen en/ of verzekeringen. Zij zijn gebaat bij een stabiele bezetting van de woningen. VGM NL leden zetten zich, samen met de vastgoedeigenaren, in voor een hoge huurderstevredenheid. Onze leden adviseren de vastgoedeigenaren om de balans tussen woonoppervlakte, servicekosten, locatie, kwaliteit en betaalbaarheid optimaal te bewaken passend in de markt. Op onze website publiceren wij actuele huurprijzen in de vrije sector.
Vastgoedmanagers
Beheer
Onze leden zijn de vastgoedmanagers die uw woning beheren. Zij zijn niet de vastgoedeigenaar van de woning, maar vertegenwoordigen hen in het dagelijks verkeer. Zij innen de verschuldigde huur, service- en stookkosten en zijn uw aanspreekpunt voor technisch onderhoud aan het gebouw en in uw huurwoning. In uw huurcontract staat wie uw vastgoedmanager of beheerder is. De vastgoedmanager heeft veelal een website en/of een huurdersportaal waar veel huurdersinformatie staat.
Verhuur
Vastgoedmanagers vervullen met hun verhuurafdeling een belangrijke rol bij het verhuren van de woning. Zij matchen de kandidaat met de juiste woning. De vastgoedmanager controleert of de nieuwe bewoner (of uw nieuwe buren) aan de voorwaarden van de vastgoedeigenaar, gemeente en overheid voldoet. Zij checkt de geldigheid van documenten, toets de betaalzekerheid en toetst aan de regels vanuit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT). Meer informatie over de WWFT treft u hier. Niet de leukste kant voor u als huurder. Dit proces neemt extra tijd in beslag en voelt soms als inbreuk in uw privacy. Deze zaken zijn echter van belang voor het voldoen aan wet- en regelgeving en ook ten behoeve van een leefbare en prettige woonomgeving.
Huurwoning websites
Bent u op zoek naar een huurwoning? Kijk op de website van Funda, daar bieden de VGM NL leden haar huurwoningen aan. U herkent onze leden aan het VGM NL logo dat bij de huurwoning staat. Ook op de websites van de VGM NL-leden treft u het aanbod huurwoningen aan.
Een belangrijke waarschuwing! Er zijn websites actief die illegaal informatie kopiëren van reguliere woningwebsites. Zij laten u doorgaans betalen voor deze illegaal verkregen informatie of vragen vooraf een zeer hoge vergoeding om door het aanbod te mogen bladeren. Dit zijn grotendeels malafide websites met maar één doel: geld van woningzoekers afhandig maken. Juist die websites die claimen zoekers snel en makkelijk “te helpen”, of die geen voorwaarden stellen aan nieuwe huurders moet u wantrouwen.
Deze informatie is zorgvuldig samengesteld en heeft tot doel u als consument te informeren, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.