VGM NL en Goed verhuurderschap
VGM NL en Goed verhuurderschap
Goed verhuurderschap staat voor:
- gelijke behandeling van iedereen die een huurwoning zoekt;
- het handelen in overeenstemming met het huurrecht;
- dat verhuurders open en transparant zijn over gestelde eisen;
- dat huurders bij onvrede over de verhuurder gebruik kunnen maken van hun wettelijke mogelijkheden en;
- dat richting de huurder niet ten onrechte bemiddelingskosten in rekening worden gebracht.
Naast de ongewenste effecten van slecht verhuurderschap hebben misstanden een negatief effect op bonafide verhuurders. Zij ondervinden schade van deze misstanden. Tegelijkertijd leiden excessen aan de kant van de huurder soms tot kritisch gedrag van verhuurders.
VGM NL heeft in de behandelfase van de wet alle betrokkenen gewezen op het belang van zowel mogelijk aansluiten bij bestaande procedures, modellen, meldpunten en anti-discriminatiemaatregelen.
Ook heeft VGM NL ingezet op duidelijkheid en beperkte administratieve lasten voor verhuurders. Dit heeft er onder andere toe geleid dat de minister heeft toegezegd dat gemeenten enigszins begrensd zijn in de voorwaarden die zij kunnen stellen in de vergunningverlening, zodat uniformiteit zo goed mogelijk gewaarborgd wordt. Dit heeft geleid tot een motie over een landelijke vergunningplicht.
VGM NL is betrokken geweest bij het medevormgeven van de praktische implementatie van de wet; afspraken tussen verhuurders, huurders en VNG die worden vastgelegd in een modelverordening en de handreiking.
Bestuurlijk overlegorgaan
VGM NL maakt onderdeel uit van een bestuurlijk overlegorgaan samen met VNG, Gemeente Amsterdam, de Woonbond, de Landelijke studentenvakbond, Vastgoed Belang, IVBN, NVM, VBO, Pararius, Aedes en Federatie Opvang. Het overleg tussen de partijen heeft er onder meer toe geleid dat partijen verklaren zichzelf en elkaar blijvend te committeren aan de ambitie om de excessen en ongewenste praktijken op de huurmarkt gezamenlijk aan te pakken en verder te werken aan een betrouwbare en solide huursector als geheel. Tijdens het overleg zijn een aantal maatregelen afgesproken.
1. Voorlichting
Slechts een klein deel van de misstanden op de huurmarkt wordt veroorzaakt door actoren die willens en wetens overtredingen maken. Goede voorlichting kan onbedoeld, maar ongewenst gedrag voorkomen. Door betere voorlichting van huurders kunnen ook misstanden voorkomen worden.
2. Zelfregulering
Het georganiseerde deel van de huursector heeft eigenstandig verschillende instrumenten ingericht die bijdragen aan de aanpak van de problematiek. Denk hierbij aan gedragscodes, modelreglementen, opleidingen en handboeken die door meerdere (branche)organisaties met hun leden worden gedeeld. Ook geschillencommissies zijn een belangrijk onderdeel van zelfregulering.
3. Handhaving versterken
4. Gerichte aanvulling wet- en regelgeving onderzoeken