Nieuwe regels voor verhuurders vanaf 1 juli 2023
Vergunning voor reguliere verhuur van woonruimte
Wet Goed Verhuurderschap
Op 1 juli 2023 is de Wet Goed Verhuurderschap in werking getreden. Gemeenten moeten de wet handhaven en een meldpunt inrichten over ongewenst gedrag van verhuurders. Gemeenten mogen ook besluiten een verbod op het zonder verhuurvergunning verhuren van woonruimte in te voeren.
Het doel van de wet is het voorkomen en tegengaan van ongewenste verhuurpraktijken en stelt het gedrag van de verhuurder centraal.
De Wet- en regelgeving Goed verhuurderschap bestaat uit
- De Wet goed verhuurderschap
- Het Besluit goed verhuurderschap
- De Regeling goed verhuurderschap
- Het Inwerkingtredingsbesluit van de Wet goed verhuurderschap en het Besluit goed verhuurderschap
Nieuwe regels voor verhuurders vanaf 1 juli 2023
Verhuurders moeten zich houden aan regels die huurmisstanden voorkomen. Bijvoorbeeld tegen intimidatie en woondiscriminatie of te hoge borg. HIER>> leest u wat voor u als verhuurder is gewijzigd vanaf 1 juli 2023.
Uitvoering en implementatie
Template Informatieverplichtingen
VGM NL heeft samen met IVBN en Vastgoed Belang een template opgesteld voor verhuurders.
Dit template betreft het totaaloverzicht van de Informatieverplichtingen die de verhuurder heeft op grond van de Wet Goed Verhuurderschap en de uitwerking van de Ministeriele Regeling Goed Verhuurderschap.
Verhuurders kunnen dit template vanaf 1 juli 2023 gebruiken om bij nieuwe huurcontracten hun (nieuwe) huurders te informeren.
VNG Handreiking Goed Verhuurderschap
Deze handreiking is opgesteld door RIGO in opdracht van de VNG, in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en een vertegenwoordiging van gemeenten. Belangenorganisaties waaronder VGM NL zijn geraadpleegd.
De handreiking is bedoeld voor gemeenten om invulling te geven aan hun nieuwe taak en voor organisaties die meer willen weten over hoe gemeenten invulling kunnen geven aan deze nieuwe wet.
Vergunning voor reguliere verhuur van woonruimte
Voor verhuurbemiddelaars is een verbod opgenomen op het vragen van dubbele bemiddelingskosten. In aanvulling hierop regelt de wet Goed verhuurderschap dat gemeenten de mogelijkheid krijgen om in specifieke gebieden verhuurders vergunningsplichtig te maken. In deze vergunning kunnen extra eisen worden gesteld omtrent onderhoud en, in het geval van gereguleerde zelfstandige huurwoningen, de maximale huurprijs van een woning.
Handhaving en naleving
Gemeenten worden, na inwerkingtreding van de wet, verantwoordelijk voor het handhaven van de algemene regels en de verhuurvergunning. Er is een sanctiebeleid met bestuurlijke geldboetes van toepassing binnen de Wet goed verhuurderschap. Dit sanctiebeleid is opgenomen in artikel 19 van de wet.
De maximale bestuurlijke geldboete die de gemeente kan opleggen is € 22.500,- bij een eerste concrete overtreding en bij herhaling kan de maximale boete oplopen tot € 90.000,-.
Meer over gemeentelijke geldboetes>>
De huidige ROZ modelovereenkomst Woonruimte voldoet nog niet aan de Informatieverplichtingen. Hier wordt momenteel door de ROZ aan gewerkt. Het streven is dat de template Informatieverplichtingen een officiële sector-standaard wordt als bijlage bij de Model overeenkomst Woonruimte. Dit template is een tijdelijke oplossing gezien het feit dat het gebruik van ROZ-modellen volgens Handreiking VNG een positieve indicator is voor gemeenten bij het opzetten van hun toezichtsbeleid ten aanzien van naleving van de verplichtingen van verhuurders op grond van de Wet Goed Verhuurderschap.
Gemeentelijk meldpunt
Nederlandse gemeenten moeten vanaf 1 januari 2024 een meldpunt instellen waar huurders en woningzoekenden (anoniem en) signalen en meldingen kunnen doen van ongewenst verhuurgedrag.